MEIKEL's PERSONAL WEBSITE

CD Reviews

Back to my CD reviews page

Tom Green - CD review

Guest reviewer: Roger Ersson:
this text is in Swedish Många människor har lite svårt med de här killarna (i vissa fall tjejer) som “härmar” Elvis. Det går ju i alla fall aldrig upp mot originalet säger man och det stämmer förstås. En sak skall man dock inte glömma i det här sammanhanget, nämligen att de flesta av dessa s k impersonators gör detta för att de älskar Elvis och att de gör sina tributes som en hyllning till honom. En av de bättre av dessa tributartister tycker jag är Wisconsin bon Tom Green som hållit på med sina shower i mer än 15 år. Då är det inte bara Elvis han framfört utan också t ex Elton John, Billy Joel och Bruce Springsteen. WAMI (the Wisconsin Area Music Industry) har röstat fram Tom Green till Artist of the Year, Male Vocalist of the Year och Stage Entertainer of the Year, dessutom deltog Green i backup kören när Luciano Pavorotti uppträdde på the United Center in Chicago. I min hand (nåja) har jag inte mindre än 8 CD:s med Tom som till stora delar innehåller Elvismaterial och jag tänkte göra en snabbgenomgång av detta digra material.

Tom Green - Born To Late, Almost Unplugged

CD:n

Born Too Late – Almost Unplugged

(25.00 min) från 1994 innehåller 10 låtar, alla tidigare inspelade av Elvis. Hela denna session inspelades live och det är mycket av den tidige Elvis i dessa spår, inte för att man tar fel på Elvis och Tom men rösten är rätt lik och den instrumentala uppbackningen är stark. Här hör vi bl a Good Rockin' Tonight, Money Honey, Baby Let's Play House, Don't Leave Me Now och en lite senare låt, I Will Be Home Again, som framförs känslofullt, men min favorit på skivan är nog I Got A Woman i ett toppenframförande.

Tom Green - Worth Repeating, Ballads And Movie Songs

Worth Repeating, Ballad & Movie Songs

- Disc One 39.15, Disc two 38.55 År 2000 kom denna dubbel CD som innehåller några mer “ovanliga” Elvis låtar. I alla fall är det inte låtar som impersonators vanligen sätter tänderna i: Roustabout, Just Tell Her Jim Said Hello, Playing for Keeps, Ku-Ku-I-Po, Lover Doll, Lead Me, Guide Me och Pocket Full of Rainbows är några bra exempel på detta. En låt från Elvis sessions i Memphis 1969 dyker också upp på CD 1, nämligen True Love Travels On A Gravel Road. Allt görs som vanligt när det gäller Tom Green högst kompetent. CD 2 inleds med den vackra Love Letters, därefter en gammal favorit, Don't Ask Me Why. The Impossible Dream och ett par andra låtar görs speciellt starkt, t ex How the Web Was Woven.

Tom Green - Worth Repeating, vol 2

Worth Repeating II

(39.06 ) Tom fortsätter imponera med sin röst som ligger i gränstrakterna av Elvis egen. Man blir inte ”lurad”, men det är mycket kompetent utfört och låtvalet på denna CD, som utkom 2002, är lite ”annorlunda” med lite ovanligare låtar. Kul att få höra t ex For the Millionth and the Last Time, Fun in Acapulco, Ask Me (här låter Tom ovanligt lik Elvis) och You Can't Say No in Acapulco. En av mina favoriter från sent 70- tal finns också här, den sorgliga och vackra Bitter They Are, Harder They Fall. Lite insnöad på Fun In Acapulco är nog Green på denna skiva ty här finns också Margarita. Och på tal om annorlunda låtval, skivan avslutas med Cross My Heart.

Tom Green - Little Bit Of Green

2003 kom CD:n

Little Bit Of Green

innehållande hela 25 låtar som tidigare spelats in av Elvis. Inleds med den starka Power of My Love som Elvis, förstås, spelade in i American Sound Studios i Memphis 1969. Många av låtarna på skivan har Tom faktiskt hämtat från dessa sessions för här finns även Any Day Now, In the Ghetto, Just A Little Bit of Green, Gentle On My Mind, Don't Cry Daddy, This Is the Story, Rubberneckin' och Wearing That Loved On Look. En av de bästa framförandena på CD:n är nog Twenty Days And Twenty Nights även om den får stark konkurrens av flera låtar, Too Much Monkey Business t ex. Här imponerar även gitarristen. Ingen anledning att räkna upp fler låtar, det är bäst att ni själva får övertyga er om kvalitén på denna skiva.

Tom Green - Merry Christmas from Me to You

CD: n

Merry Christmas from Me to You

(43.33) utkom också 2003 och innehåller, som titeln mer än antyder, jullåtar, både ur Elvis repertoar och annat. Kul är t ex att få höra Roy Orbisons gamla hit Pretty Paper igen. Att Tom inkluderat gospeln How Great Thou Art här beror nog på att han lyckas göra en fantastisk version av den. Ytterligare exempel på Elvislåtar här: I’ll Be Home on Christmas Day och If That Isn’t Love. Annars finns här också en del för mig okända jullåtar, t ex Do You Hear What I Hear och The Secret of Christmas samt mer kända Jingle Bell Rock och Chuckens Run, Rudolph, Run (som vi får i två versioner, den andra i ett ”dolt” 15:e spår). Julstämning all over.

Tom Green - Born To Late, vol 2

Born Too Late 2

(38.58) hette en uppföljare från 2004 innehållande ytterligare 15 Elvislåtar. Här är det låtar från 50-talet över hela linjen. Inleds med favoriten Mystery Train, i ett troget framförande. Starka versioner av många låtar varav flera är från Sun tiden. Lyssna också på en imponerande One Night.

Tom Green - Wheel Of Fortune

2004 utkom även CD:n

Wheel of Fortune

(42.37) och för ovanlighets skull innehöll den ingen Elvis låt. Enda anknytningen till honom är bonuslåten Hey Elvis som väl kom ut med Bryan Adams för en del år sedan. Tom Green rockar på med lite Chuck Berry stuk på en del låtar, t ex Sweet Little Lisa, annars är det mest märkbara på denna skiva att han sjunger med sin ”vanliga” röst och att låtarna, i alla fall för mig, är okända. Ett par av de bättre är Sweet Thang och Baby Blue. Dream You, som dyker upp i slutet, är förstås en Roy Orbison låt. Lite stökigare, kanske är det modernare, sound är det i alla fall på CD:n.

Tom Green - Stuck On You

Avslutningsvis

Stuck On You

(43.57) som är Tom Greens senaste CD, den utkom nu i år, 2006. Här är det Elvis för hela slanten. Stark inledning med Kiss Me Quick och mycket Elvisliknande röst i As Long As I Have You. Mycket material är hämtat från början av 60 talet, här kan nämnas Are You Lonesome Tonight?, No More och There's Always Me. Som helhet starkt framfört av denne, en av de starkaste, Elvistolkarna. En eloge alltså till Tom Green. Också förstås till de duktiga musikerna, lyssna t ex till solona på störtsköna I'm Coming Home.

Roger Ersson - November 2006.


Back to my CD reviews page